Ce este deratizarea

Publicat la 24-09-2018
Soarece de camp

In esenta, deratizarea reprezinta procesul prin care urmarim eliminarea rozatoarelor, precum soareci, popandai sau sobolani, care ne invadeaza spatiul sau gospodaria.

Aceste rozatoare sunt atrase, de cele mai multe ori, de resturile de alimente si de materiale care sa le poata ajuta la tocirea dintilor, printre aceste materiale se afla cauciucul, plasticul sau cartonul si nu numai.

In cazul deratizarii, pana sa trecem la actiune, este important sa stabilim gradul de infestare al teritoriului vizat. Daca micii daunatori isi fac rar aparitia si doar tranziteaza zona, gradul este unul scazut, dar daca acestia reusesc sa colonizeze zona, gradul de infestare va fi unul ridicat. In ambele cazuri este important sa actionam cat mai repede.

Ritmul de inmultire al rozatoarelor este destul de rapid, am putea spune chiar foarte rapid. Spre exemplu, o femela soarece poate da nastere la 4, maxim 10 pui la o singura nastere. La acest fapt putem adauga ca soarecii se inmultesc in tot timpul anului, mai exact, cam de 7-8 ori pe an. Un simplu calcul matematic ne va arata ca o femela poate da nastere anual la maxim 80 de pui. Apoi, la doar 2 luni de la nastere, puii ajung la maturitate.

Este de preferat sa nu lasam micii rozatori sa ajunga foarte departe cu faza de inmultire sau vom fi coplesiti de numarul acestora. Din aceasta cauza ar fi de preferat sa apelam la servicii de deratizare inca din faza incipienta.

 

Cum se realizeaza deratizarea?

In principiu, exista 2 tipare, deratizare chimica sau deratizare nonchimica.

Deratizarea chimica presupune utilizarea unor produse care pot imbraca mai multe forme: otrava de tip spuma, blocuri cerate de otrava, statii de intoxicare sau otrava sub forma de pasta.

Deratizarea nonchimica presupune montarea de capcane mecanice sau cu adeziv sau aparate cu ultrasunete.

Ambele metode sunt eficiente, dar trebuie sa tinem cont de numarul daunatorilor. Astfel, se recomanda utilizarea de solutii nonchimice pe esantioane mici (infestare minora) si utilizarea de solutii chimice pe esantioane mari (infestare masiva).

Te-ar putea interesa si:
Curiozitati despre sobolani Cum sa scapi de plosnite