Curiozitati despre sobolani

Publicat la 01-10-2018
Sobolan negru

In gospodarie, sobolanii, pot deveni o mare bataie de cap. Cei mai multi dintre noi, vad sobolanii ca pe niste animale dizgratioase sau scarboase. In realitate, sobolanii sunt animale foarte inteligente, dar inteligenta nu este singurul lor atu, acestia se adapateaza foarte usor mediului extern si sunt animale foarte sociabile, se asociaza si integreaza foarte repede in grupuri.
In lume, la momentul actual, sunt cunoscute 64 de specii de sobolani. Acestia pot atinge la maturitate greutati de la 50 grame (Sobolanul polinezian), pana la 4 kilograme (Rhizomys sumatrensis) si dimensiuni de la 12 cm (Sobolanul polinezian), pana la 50 cm (Rhizomys sumatrensis).

Sobolanii tind sa traiasca in grupuri de pana la 250-300 de indivizi si se inmultesc, de cele mai multe ori, „in familie”. O femela ajunsa la maturitate este capabila sa nasca pana la 10 pui la o singura nastere, iar nasterile au loc cam de 2-7 ori intr-un an. Desigur, cifrele prezentate anterior sunt orientative si valabile, in general, in salbaticie. Ca numar total, populatia mondiala a sobolanilor este estimata la 12 miliarde de sobolani, de 2 ori mai mare decat a oamenilor.
Daca in gospodaria depistati sobolani sau urme de sobolani, va recomandam sa apelati la o firma de deratizare. O interventie rapida poate sa previna o infestare rapida.

Sobolanii au tendita de a consuma orice tip de aliment, in special carne, dar multi se multumesc si cu vegetale. Principala problema este ca acestia contamineaza alimentele prin excremente, par si alte secretii. In gospodarie, pe langa alimente, sobolanii afecteaza si cabluri, mobila sau materiale plastice incercand sa-si toceasca dantura si ghearele. Pe langa alimentele consumate, sobolanii ajung si ei la randul lor sa fie mancati. Chiar mai mult, carnea de sobolan este comestibila si considerata chiar delicatesa in unele tari din Asia. De mentionat este faptul ca sobolanii folositi la gatit sunt din mediul salbatic, unde acestia sunt expusi la un numar mai scazut de bacterii. Putem mentiona despre sobolani, in general, ca reprezinta un pericol pentru sanatatea omului. Acestia sunt purtatori de diverse virusuri, bacterii si paraziti care se pot transimite foarte usor la om si pot produce afectiuni medicale grave. Cateva dintre acestea ar fi: pneumococul, trichineloza, febra hemoragica, taxoplasmoza si multe altele.

Astazi, serviciile de deratizare sunt binevenite si foarte accesibile publicului larg. Nu trebuie sa ne mai facem griji in privinta daunatorilor de acest fel, iar cat timp depistam infestarea in faza incipienta, rezultatele unei actiuni de deratizare vor fi rapide si observabile.

Te-ar putea interesa si:
Tot ce trebuie sa stii despre purici Ce este deratizarea