Despre paianjeni

Publicat la 23-10-2018
Paianjen pe panza

Paianjenul este un daunator de temut, foarte multi dintre oameni dezvoltand o frica fata de acestia. Frica de paianjeni poarte si numele de arahnofobie. Acestia au dimensiuni cuprinse intre 0,37 mm (Patu digua – cel mai mic paianjen) si 90 mm (Theraphosa blondi – cel mai lung paianjen din lume), chiar 2,5 cm daca luam in considerare si picioarele. Durata de viata a unui paianjen este de la 1 la 20 de ani, masculii reusind sa traiasca in general doar 1 an. Majoritatea paianjenilor din Romania traiesc 1-2 ani.

Trebuie sa luam in considerare ca paianjenii pot fi periculosi, dar cei care traiesc pe teritoriul tarii noastre nu reprezinta un pericol. Majoritatea sunt inofenzivi, chiar benefici in unele cazuri. Singura specie care poate reprezenta un pericol pentru oameni este Vaduva Neagra.
Exact cum am mentionat si mai sus, exista cazuri in care micile arahnide pot fi benefice. Spre exemplu, paianjenii se hranesc cu alti daunatori din gaspodarie (muste, gandaci, etc.). Ii putem considera un ajutor in lupta cu alte insecte.

De obicei, paianjenii sunt pasnici, nu ataca daca nu sunt atacati, sunt insecte retrase care profita de avantajul lor, panza de paianjen. Este recomandat ca paianjenii sa fie protejati in mediul lor natural. In cazul in care acestia sunt observati in locuri unde traiesc oameni sau animale domestice, se recomanda un proces de prevenire al dezvoltarii acestora pentru a evita infestari si procese mai ample de dezinsectie.

Chiar daca, inofensivi la prima vedere si benefici in multe situatii, paianjenii pot fi neatractivi sau chiar periculosi in momentele in care sunt atacati. De asemenea, nici panzele pe care acestia le lasa in urma nu sunt prea atractive, fiind estetic neplacute si adesea pline de praf sau mizerie.

Revenind la ce am mentionat anterior, paianjeni nu vor ezita sa atace daca se simt amenintati, iar de cele mai multe ori, muscaturile acestora sunt destul de dureroase si provoaca mancarimi. Gravitatea acestora fiind determinata si de specia si marimea paianjenului.

Pana la exterminare, prima oara in lupta cu paianjenii ar fi bine sa apelam la masuri de preventi, printre care si: curatarea locuintei, sigilarea micilor fisuri aparute in perete, mobila sau usi, dar si utilizarea unor solutii anti-insecte pe care le putem achizitiona din comert.

In caz de invazie, este recomandat sa apelati urgent la o firma specilizata in servicii de tip DDD (dezinsectie – deratizare – dezinfectie). Tineti minte ca femelele pot depune pana la 3000 de oua, in functe de specie. Tot in functie de specie, dupa depunere unele femele mor.

Te-ar putea interesa si:
Dezinsectie pentru termite Tot ce trebuie sa stii despre purici