Tot ce trebuie sa stii despre purici

Publicat la 09-10-2018
Purice

Puricii sunt probabil cei mai celebrii daunatori pe care ii intalnim. Puricii, sau Siphonaptera, sunt artropode care paraziteaza organismele umane si animale. Corpul acestora atinge lungimi de la 1,5 mm pana la 5 mm, corpul are o forma aplatizata, iar culoare este una maronie spre rosiatica. Micii paraziti se intalnesc atat la mamifere, cat si la pasari, proportia fiind: 94% dintre purici paraziteaza mamiferele, iar 6% paraziteaza pasarile.

Inmultirea puricilor are loc pe tot parcursul anului, femelele dapunand pana la 10 oua in acelasi timp, iar pe tot parcursul vietii, o femela poate sa depuna pana la 400 de oua. Dupa ce ies din oua, larvele ajung la maturitate in circa 3-4 saptamani. Acestia pot sa traiasca pana la 18 luni.

In general, puricii traiesc in zonele de odihna ale animalelor sau pasarilor si chiar in blana sau penele acestora. Cele mai raspandite specii de purici care interactioneaza cu oamenii sunt: Ctenocephalides felis, Ctenocephalides canis, Pulex irritans si Ctenocephalides columbae.
Aproape la fel de periculosi precum capusele, puricii sunt daunatori pentru igiena, se hranesc cu sangele gazdei si provoaca intepaturi multiple. Zona intepaturii ofera senzatii de mancarime care poate fi insotita de urticarie. Dupa aproximativ 24 de ore apare o pustula, acesta poate dura pana la 2 saptamani.

Locurile prielnice pentru dezvoltarea puricilor sunt spatii mici si inguste unde, de cele mai multe ori, se depun ouale. De asemenea, locurile de odihna sau locurile frecventate de animale necesita igienizare constanta, putem apela si la o zgarda anti-purici sau sampoane speciale pentru combaterea puricilor. Daca dupa astuparea infiltratiilor si igienizarea animalelor de companie puricii persista, cel mai bine ar fi sa apelati la o firma de dezinsectie.

In cazul in care observam purici in blana animalelor noastre de companie, trebuie sa aplicam un tratament anti-purici care sa fie insotit de un tratament impotriva viermilor.

Pentru combaterea puricilor trebuie sa avem in vedere si existanta altor organisme in spatiul nostru. Spre exemplu, aparitia soarecilor sau a sobolanilor poate fi insotitat de purici deoarece micii daunatori pot parazita foarte usor rozatoarele. Intr-o situatie de genul acesta va fi nevoie sa apelam prima oara la un serviciu de deratizare, iar mai apoi la un serviciu de dezinsectie.

In cazul oamenilor, puricii se pot trata prin metode clasice de igiena, iar intepaturile de pe piele se pot trata foarte usor cu antihistaminice.

Nu uitati ca echipa noastra va sta la dispozitie cu o gama variata de servicii de tip DDD – dezinsectie – deratizare – dezinfectie.

Te-ar putea interesa si:
Despre paianjeni Curiozitati despre sobolani